Tuesday, 15 November 2011

KEK KARAMEL PELANGI

ulang tayang

lapisan demi lapisan

lapisan pertama

saya sudah pakai baju =p


tengok gebu tak saya..ni la rupe merinque tadi


warna-warni idopku

sudah dingap!

Bahan-bahan
Loyang saiz 7x7

(A) - Bahagian Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.


(B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN...
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...


(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D) - Cara Buat Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:
- Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
- masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
- pukul bahan (C)
- pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat pun tak jatuh
- campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
- bahgikan kpd beberapa bhgian dan letak warna and paste kalau nak..
- masukkan kedalam loyang yg tadi..
- Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
- Bila masak angkat and rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
-Masukkan dlm peti sejuk 1jam and lepas tu mkn sejuk2...sedap...


p/S: selamat mencuba!!!

No comments: