Puding Roti Ceri (Kukus)
- 8 keping roti high grain (potong kulit tepinya)
- 400-500ml susu segar (saya guna susu UHT low fat)
- 3 sudu besar gula perang lembut (soft brown sugar)
- 2 biji telur - dipukul sebati
- Ceri Merah
- Mentega/marjerin untuk menyapu roti
- 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
Sos Kastad
- 400ml susu segar (low fat)
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
untuk menyediakan puding roti
- Campurkan telur yang telah dipukul sebati bersama dengan gula perang. Kacau sehingga gula hancur.
- Curahkan susu, dan esen vanilla. Kacau sebati.
- Tapiskan adunan ini dan Ketepikan.
- Sapu nipis mentega/marjerin pada kedua2 belah roti *Pastikan sapuan tersebut tidak terlalu banyak/ tebal*
- Kemudian potong empat roti tersebut.
- Sapu acuan dengan sedikit mentega.
- Tabur rata kismis di dasar acuan. Tutupkan dengan lapisan roti. Curahkan adunan susu sehingga ke paras roti.
- Tabur lagi kismis diikuti dengan lapisan roti dan curahan adunan susu. Ulangi sehingga semua bahan habis.
- Kukus puding ini lebih kurang 30minit atau sehingga masak.
untuk menyediakan sos kastad
Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
No comments:
Post a Comment