ok..da siap..agak comot siket di situ...pisang sudah lembik..tapi still sedap..hihihi..
bersiap sedia untuk masuk lam peti ais.^_^
bersiap sedia untuk masuk lam peti ais.^_^
sira pisang yang sedang menggelegak di atas dapor..huhu..sempat lagi snap pic..
bahan-bahan:-
- pisang nangka (ape-ape jenis pisang pun boleh)
- 2 helai daun pandan
- 3 sudu besar gula
- sedikit garam
- secawan air putih
- pewarna kuning (yang serbuk, bukan esen vanila okeyh)
cara membuatnya:-
- belah dua pisang tadi,,rendam dengan air kapur selama 7 minit..
- masukkan pisang ke dalam periuk..dan masukkan sekali bahan-bahan di atas..
- biarkan mendidih selama 20 minit..baru sedap ;)
- sedia dihidang & lebih sedap jika disimpan dalam peti ais buat seketika
p/S: selamat mencuba ^_^
bahan-bahan:-
- pisang nangka (ape-ape jenis pisang pun boleh)
- 2 helai daun pandan
- 3 sudu besar gula
- sedikit garam
- secawan air putih
- pewarna kuning (yang serbuk, bukan esen vanila okeyh)
cara membuatnya:-
- belah dua pisang tadi,,rendam dengan air kapur selama 7 minit..
- masukkan pisang ke dalam periuk..dan masukkan sekali bahan-bahan di atas..
- biarkan mendidih selama 20 minit..baru sedap ;)
- sedia dihidang & lebih sedap jika disimpan dalam peti ais buat seketika
p/S: selamat mencuba ^_^
No comments:
Post a Comment